top of page

Stukning av Fotled - Akut Omhändertagande

En av de absolut vanligaste skadorna inom både idrott och det vardagliga livet är den klassiska stukningen, att man kliver snett med foten och skadar några ligament.

En väldigt hög procentuell av gångerna denna skada uppkommer så är det utsidan av foten som skadas när man hamnar i ett alltför supinerat läge (bild nedanför).

Vid en fotledsstukning så är det oftast lig. fibulotalare anterior, lig. calcaneofibulare och lig. fibulotalare posterior som skadas. Hur man kan rehabilitera sig från detta kommer i ett annat inlägg men hur man kan förebygga så att detta sker med några simpla övningar kan du läsa här: https://www.ahlstedts.net/post/2018/08/01/3-enkla-fot%C3%B6vningar


De symptom som främst brukar uppkomma är lokal svullnad och belastningssmärta.


För att komma tillbaka så snabbt som möjligt från detta så är ett akut omhändertagande väldigt viktigt. De vanligaste två sätten att göra detta kallas PRICE och POLICE. De betyder i princip samma sak men jag föredrar den sistnömda då den känns tydligare.


PRICE står för Protect, Restricted activity, Ice, Compression och Elevation.

POLICE står för Protect, Optimal Loading, Ice, Compression och Elevation.


Som ni ser så är den enda skillnaden på dessa ord Restricted activity och Optimal Loading. Båda dessa begrepp betyder att man tidigt efter skadan ska börja belasta och aktivera området för att undvika ärrbildning, bibehålla funktion i den mån som det är möjligt och för att komma tillbaka så snabbt som möjligt till en normal nivå. Detta betyder givetvis inte att belastningen ska vara så tung som möjligt direkt utan att man anpassar belastningen efter var skadan är i sin läkningsprocess.


De övriga orden står för:


Protect- Skydda. Det vill säga att man undviker att förvärra skadan genom att ex använda sig av ledskydd, ortos, tejpning eller kryckor.

Ice- Is. Att man lägger på en ispåse eller något annat kallt på det skadade området för att minska smärtnivån. Ta inte ispåsen direkt mot huden utan låt det gå några varv av bindan först innan du binder fast påsen.

Compression- Kompression. Genom att linda en elastisk binda runt det skadade området kan man både få en smärtlindrande effekt och hämma svullnaden.

Elevation- Högläge. Den skadade kroppsdelen ska placeras ovanför hjärtat för bäst effekt, detta minska svullnad.


PRICE och POLICE används inte bara vid fotledsstukningar utan även vid andra akuta skador som exempelvis muskelbristningar och andra ledbandsskador.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page