top of page

Kort om Löparskors Livslängd

När folk behöver köpa nya skor för att fortsätta kunna motionera eller kanske börja löpa så väljer väldigt många att gå till bordet där skorna med nedsatta priser är, något jag själv har gjort ett flertal gånger. Men det är inte så säkert att man gör en bra affär i längden om väljer ett par därifrån.


Oavsett hur mycket du springer så brukar man säga att mellansulan börjar att torka efter ca ett och tre år beroende på vilket material det är gjort av. Så står man vid rea- bordet och funderar på att köpa ett par skor som man gillar så kan det vara värt att kika på när de producerades om möjligt. För det är säkerligen inte dem nyaste skorna som du hittar där.


En annan sak som angår livslängden är hur långt dem orkar bära oss. Generellt brukar man tala om att en löparsko klarar ca 1000- 1500 km löpning innan dämpning börjar ge vika. Men det finns studier som visar att vissa skor har lika bra dämpning efter ca 3000 km. Har man dock sprungit en så pass lång sträcka så är det mycket möjligt att ovandelen och andra delar med ett ömtåligare fabrikat har börjat slitas en del.


Så hur ökar man livslängden hos sina löparskor? Jo, man tar hand om dem. Två enkla sätt är att:


- Hålla dina skor rena från lera och annat smuts men försök att undvika tvättmaskinen. Använd istället vatten med exempelvis tvål och torka dem på det gammalmodiga sättet.

- Torka dem i rumstemperatur istället för i torkskåp eller torktumlaren.


Innan ni tar och springer iväg för att köpa nya skor bara för att dem är tre år gamla och för att du löpt upp emot 200 mil i dem, ta inte denna informationen som du precis läst så allvarligt. Det viktigaste är trots allt att du känner dig bekväm i dina skor när du löper! Och när man kollar på studier som undersökt kausaliteten mellan "gamla" löparskor och skador så verkar det inte finnas några nämnbara resultat som visar att äldre skor ökar skaderisken. Något som istället ökar risken för skador är att byta sina löparskor för frekvent.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page