top of page

Alyssa Carson - Astronaut


https://twitter.com/nasablueberry1?lang=hi

Med sina 19 år är hon en av världens yngsta astronauter i träning, något som sätter henne i förarsätet till att bli en av de första människorna att besöka den röda planeten, Mars.

Redan vid 3 års ålder fick hon upp ögonen för rymden och när hon blev 15 år så blev hon antagen till Project Possum Academy (förberedande utbildning för framtida astronauter), något man egentligen bara kan bli antagen till om man är universitetsstudent. Men Alyssa ringde och frågade om hon kunde få chansen att delta ändå, trots sin ringa ålder och erfarenhet. Hon blev lovad att hon skulle få göra en introduktionsvecka med ett avslutande test, presterade hon bra på detta så skulle dem överväga att ta in henne. Alyssa klarade sig suveränt och fick högsta betyg. Därmed blev hon en del av en klass där genomsnittsåldern var runt 30 år, alltså hennes dubbla ålder. Hon blev den yngsta någonsin att bli antagen till programmet och senare även den yngsta att ta examen från det, något som gjorde henne officiellt certifierad för rymdresor.

Alyssa är även en av sju ambassadörer för Mars One, ett projekt för att etablera en koloni för människor på Mars 2030.

Vägen till att bli astronaut är lång och utmanande. Med de fysiskt högt ställda kraven så gäller det att hela tiden hålla igång sin kropp. Även fast de har samma grundkrav så berättar Alyssa att alla håller igång sina kroppar på olika sätt:

- Alla astronauter har olika typer av träning som de gillar. Jag själv spelade mest fotboll för att hålla igång men nu för tiden springer jag mest och håller på med yoga. Det gäller att vara frisk och kry hela tiden.

- Eftersom jag precis har börjat med yoga så är det nog också den typen av träning som jag gillar bäst för tillfället.

I en tidigare intervju med Huck Magazine berättar Alyssa om att den fysiskt jobbigaste utmaningen som de gick igenom under utbildningen var vattenträningen. Där fick de bland annat lära sig att ta sig ut ur ett fordon som var fast under ytan samt att lära sig simma med rymddräkterna på. Och då ska man veta att en rymddräkt kan väga mellan 50 och 140 kg beroende på hur mycket utrustning man lägger till. En ganska så tung vikt här på jorden men kommer man upp i rymden och tar bort gravitationen så blir den ändå relativt lätt att bära.

Om de fysiska kraven är höga för astronauter så är de mentala kraven enorma. Att potentiellt sväva runt i en kapsel i flera veckor, månader, eller möjligtvis år om man ska till Mars, med ett fåtal personer kan bara det bli väldigt påfrestande, för att inte tala om de uteblivna mötena med nära och kära.

Att även hela tiden vara på tå om något oförberett skulle hända. Allt måste stämma för att deras uppdrag ska fungera utan några större problem. För att astronauterna ska klara av stressade situationer får de repetera sina uppgifter om och om igen under sin träning innan avfärden. Detta får dem göra så att de har en stabil grund att stå på när de väl har någon uppgift som behöver utföras och något oväntat eventuellt dyker upp. För då kan dem förhoppningsvis anpassa sig på ett bättre sätt till det som skett bortom protokollet.

Det gäller heller inte att bli oroad över vad som möjligtvis kan ske där uppe i mörkret, utan att istället hela tiden lita fullt på sina kollegor och processen bakom allt, något som Alyssa påpekar:

- Jag har haft turen att få besöka och se hur allt fungerar bakom stängda dörrar på NASAs anläggningar och i dess byggnader för raket och forskning. Jag vet att alla som jobbar runt projekten för uppdrag på Mars arbetar ytterst för astronauternas säkerhet. Genom att se detta och prata med dem som jobbar runt omkring projekten så hjälper det mig att förstå att jag kommer vara så säker som det bara går, så jag behöver inte lägga någon mer vikt på det.

För att nå dit Alyssa har kommit, oavsett om det gäller att bli astronaut eller något annat, så gäller det att våga drömma. Med ett sista tips för den yngre generationen så berättar Alyssa hur hon tycker att man ska gå till väga för att lyckas och bli framgångsrik:

- Hitta ett ämne i skolan som du älskar, hitta sen karriärer som matcher det ämnet. Välj ett att börja drömma om, satsa helhjärtat, prata med folk om det, ge aldrig upp och låt aldrig någon ta drömmen ifrån dig.


https://www.instagram.com/nasablueberry/

https://www.facebook.com/nasablueberry/

https://twitter.com/nasablueberry1

https://nasablueberry.com/

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page