top of page

Sesamoidit

Det är inte jätteofta man hör talas om denna diagnos men den finns där och kan vara väldigt jobbig om man själv drabbas.

Precis innan och under själva stortån finns nämligen ett lite området där det finns två små "benknölar" (sesamoidben) som till viss del har bäddats in i senan till en muskel som heter flexor hallucis brevis. Denna del kan ibland bli irriterad och resultera i smärta om den råkar ut för ett trauma eller utsetts för små påfrestningar under en längre tid.Presentation: Smärta upplevs kring stortån, det kan vara väldig specifikt var smärtan sitter men även lite mer diffust ibland. Det brukar göra som mest ont vid hopp eller när man skjuter ifrån i steget vid löpning.


Orsak: Oftast är det antingen repetitiva smällar mot sesamoidbenen under stortån eller en hastig översträckning av tån som ligger till grund för skadan.


Behandling: Den främsta åtgärden är att avlasta området med hjälp av pelotter eller skoinlägg. Ett annat omhändertagande kan vara att tejpa tån så att den inte översträcks och irriterar området eller för att göra en liten extra "kudde" (video nedan).

För att förebygga så att problemet uppstår igen så kan det vara värt att undersöka gång/- och löpmönster för att se hur belastningen av foten fördelas.


Det kan ta upp till 6 veckor innan läkningen är klar. Tiden beror lite på hur mycket du själv belastar tån och foten under denna process.0 kommentarer
bottom of page