top of page

Burpees


Hatkärleken till burpees har för egen del alltid funnits där. Jag hatar dem, jag älskar dem. Men oavsett vad jag för stunden tycker om övningen så anser jag nog alltid att denna övning den enskilt bästa för kroppen. En övning som Royal H. Burpee uppfann redan 1939.

Den kardiovaskulära uthålligheten tillsammans med musklernas styrka är två av de absolut största grundkomponenterna när det gäller den fysiska hälsan och båda dessa är starkt involverade vid burpees. Fystränare har till och med börjat använda övningen för att mäta sina atleters fysiska tillstånd, något som har gjorts under en tid men det har inte riktigt funnits några fastställda riktlinjer kring själva testet tidigare. Av denna anledning har Robert Podawski nu försökt ta fram ett internationellt protokoll för användning av burpees för att mäta någons fysiska kapacitet. Det han nu till en början har tagit fram kallas 3‐Minute Burpee Test och innebär att den aktiva ska göra så många cykler av burpees som möjligt under tre minuter. Hans studier med detta test har främst involverat deltagare mellan 18- 25 års ålder som motionerar regelbundet så om man vill ta och jämföra sina egna resultat med vad som var snittet hos Podawskis deltagare, så bör man ta det i beaktande.

Män: 47- 66 cykler på 3 minuter

Kvinnor: 37- 60 cykler på 3 minuter

Med denna information nedskrivet så anser jag ändå att det viktiga inte är resultatet vid ens första mätning som betyder något, utan det är resultatet vid en senare mätning. Med antagandet att man tränat mellan mätningarna några veckor...

Men varför nöja sig med, eller för den delen, varför änns bry sig om dessa siffror? Visst, de kan agera som motivation för vissa. Att få se sina positiva förbättringar på papper. Men det viktigaste är trots allt ändå hur man själv känner sig och mår efter att ha jobbat sig igenom denna övning. Detta var något som Danielle Zickle på Runner World undersökte. Hon gjorde 30 burpees per dag under en period på två veckor. Efter denna period noterade Danielle att hon kunde löpa längre än tidigare samt att hon nu kunde göra det i ett högre tempo. Hon kände även att hon hade mer energi under arbetsdagarna när hon gjorde sina burpees på morgonen men även att hon kände sig mentalt starkare än hon tidigare hade gjort. Nu är dessa resultat utifrån hennes synvinkel och inte objektivt mätta men det är ändå intressant att se hur någon kan känna dessa förändringar efter att ha gjort en så pass "simpel" övning, som burpees ändå är, i två veckor.

Jag själv gjorde en liknande utmaningen förra året när jag förberedde mig inför Göteborgsvarvet. Under denna period kunde jag inte springa pga av en skada så jag var tvungen att hitta på något annat för att hålla mig aktiv. Så jag gjorde 150 burpees per dag, 5 dagar i veckan under ca 1- 2 månaders tid. Och jag märkte liknande effekter som Danielle! Jag mådde generellt bättre, kände mig starkare och hade inte förlorat någon kondition under tiden som jag var borta från löpningen. Jag kände snarare att jag var i bättre form än innan.

Så hur ska vi avsluta detta? Jo, lägg till burpees i din träning. Det behöver inte vara så extremt som det var i mitt fall men se till att lägg till det ett eller två pass i veckan så kommer förhoppningsvis även du snart att känna liknande resultat som jag och Danielle gjorde. Och använd dig gärna av Podawskis test om du vill ha mätbara resultat och se dina förbättringar på papper!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6815084/#!po=32.1429

https://www.sporthalsa.se/artiklar/vad-som-hander-nar-du-gor-burpees-15-dagar-i-rad-4-varianter/


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page