top of page

Panikattack- Tips på hur du kan ageraAtt få en panikattack är något man gärna undviker. För vem vill egentligen börja hyperventilera, uppleva att halsen känns tight och få svårt att andas, få rysningar, börja svettas och få känslan av att livet är på väg mot sitt slut? Inte speciellt många om du frågar mig.


Men trots att det inte är något som den genomsnittliga kvinnan eller mannen vill uppleva så är det ett väldigt högt antal personer som går igenom detta någon gång i deras liv.


Här nedan är några tips på vad du kan göra för att hantera en panikattack om det skulle drabba dig.


  • Acceptera den. Även fast det går emot dina första instinkter så kan det vara väldigt viktigt att ha vetskapen någonstans bak i huvudet att detta kommer gå över utan att skada dig oavsett hur situationen får dig att känna för stunden.

  • Upprepa mantran. Vid återkommande attacker ska denna teknik visat sig bra för att bryta mönstret. Ord och meningar man kan intala sig själv kan ex vara, "Ta det lugnt, det här är bara en panikattack. Jag är tillräckligt stark för att hantera den".

  • Djupandning. Vid en attack är det vanligt att man andas väldigt ytligt, så försök ta kontroll över andning genom att ta djupa och långsamma andetag.

  • Distrahera dig själv. Om möjligt, försök aktivera dina sinnen som ex känsel, syn och lukt. Känn försiktigt på texturen av ett objekt och notera vad det är du känner eller fokusera på ett objekt och notera dess form och färg. Om du väljer att lukta på något så är lavendel ett bra tips då det har en lugnande effekt.

  • Lugnt ställe. Blunda och föreställ dig ett lugnt ställe där du känner dig säker och bekväm, där inga externa faktorer kan stressa dig.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page