top of page

Elitidrottarnas favoritövning, del 3
Dem flesta som är aktiva och vill ha sin idrott som yrke har uppsatta mål att nå. Vissa vill bara kunna leva på det dem kallar sin hobby, andra vill vinna några inhemska medaljer och en del vill bli bäst i världen på det dem utövar. Oavsett vad man vill med sitt utövande så måste den aktive anpassa sin träning efter det.


För att kunna leva på sin idrott kan det i vissa fall räcka med att träna lika mycket som sin omgivning för att nå dit man vill, det vill säga om det är en utvecklande miljö som hen befinner sig i. Om man däremot vill bli en av de främsta i sitt land krävs det att man lägger ned ganska mycket mer tid. Man bör lägga in fler träningar än sina kamrater, vara noggrannare med kost och sömn, samt försöka hitta en tränare som kan hjälpa en med det taktiska, tekniska och styrkemässiga.


För att gå upp ännu några nivåer och bli bäst i världen på det man utövar så måste allt bli bättre. Här blir dessutom återhämtningen ännu viktigare än tidigare, för nu är det inte längre säkert att bra kost och sömn räcker för att nå målen. Nu måste man kanske överväga sina fritidssysslor också till en mycket större del och exempelvis undvika att sola, bada och umgås med kompisar vissa dagar eller längre perioder för att få ut det mesta av sin träning. Livet kretsar nu mer runt idrotten än tvärtom.


För att nå sina mål får man dessutom längs vägen testa på en mängd övningar, vissa fastnar man för och andra vill man aldrig köra igen. Här nedan kan du läsa om vad några elitidrottare föredrar att göra när dem tränar.

Vilken enskild styrkeövning är din favorit?


Andreas Almgren- Friidrott

Jag har personligen en enorm respekt för de idrottare som får medeldistanslöpning att se lätt ut, för det är snällt sagt en ren pina att springa som dem gör! Andreas är med det sagt en person jag verkligen respekterar! I vintras slog han dessutom svenskt rekord på 3000 m med en tid på 7.48,35. Inte illa för någon som dessutom sprang detta lopp i gympaskor...


”Jag vet inte riktigt om det klassas som en "övning", men att bara gå ut och springa i naturen utan några som helst krav på fart eller intensitet är nog favoriten. Räcker med 30-40min och behöver som sagt inte var jobbigt, det är bara känslan som avgör hur fort man ska springa. Att kravfritt komma ut på en grusväg med fin natur runt sig, antingen med en kompis eller ensam, med musik eller podcast i öronen eller bara med ens tankar, det är en frihetskänsla som jag uppskattar väldigt mycket 😊


Emilia Fahlin- Cykling

Att rulla fram på två smala däck i en nedförsbacke och där nå ca 100 km/h är något jag antagligen aldrig kommer att göra men det finns dem som gör det och dessutom älskar det, Emilia är en av dem! Med SM- guld och flertalet VM och OS- mästerskap på meritlistan så har hon en karriär dem flesta bara har kunnat drömma om! Och då är hon inte klar än…


”Inte lätt att välja en! Självklart är en hel del olika cykel-pass och moment det absolut favorita, men ska jag ta en specifik övning, som tar plats i gymmet så är det upphopp med stång eller vikter. Jobba på explosivitet men samtidigt som man får rejäl mjölksyra som kan liknas lite det som kan kännas i en cykel-spurt, kunna fortsätta mata på rappt och få ut kraft med benen trots att dom är som gelé! Och därav att spurter på cykeln även är en favo övning som kanske ligger lite hand i hand :)”


Felix Burestedt- Badminton

Trots flera internationella framgångar så dröjde det ändå fram tills i år som Felix tog sitt efterlängtade guld i herrsingel på SM, nu kan han dock äntligen titulera sig som Sveriges främste! För tillfället är Felix rankad på 57:e plats i världens men med sina snabba reflexer och smarta spel så har han vad som krävs för att fortsätta avancera en bra bit till på den listan!


”En av mina absoluta favorit övningar är helt klart "draken". För den är väldigt komplex, och kräver mycket Stabilitet/kontroll från core ner till fotleden. En övning som gör att man känner sig stark och funktionell efter!”


Frida Eldebrink – Basket

Spanien, Turkiet och Frankrike är bara några få av de ställen där Frida har charmat publiken med sina 3- poängare som hon ser ut att kunna göra med förbundna ögon. Hon kanske inte tillhör en av planens längsta spelare men det kompenserar hon flera gånger om med sina snabba fötter, sitt starka skott och utmärkta spelförståelse!


”Min favorit övning är enbens knäböj i olika former. I basketen hoppar man mycket från ett ben och kommer ofta in i situationer med ett ben först så jag gillar att köra övningar med ett ben i fokus i taget för att jobba knästabilitet osv.”


David Rumbutis – Gymnastik

Det finns få idrottare som är så allsidiga som gymnaster när det gäller styrka och mobilitet, Sveriges framtidshopp David är definitivt inget undantag från det! Med avancerade hopp, teknisk kvalité och stark vilja så är han snart redo att ta steget från medaljer på dem svenska mästerskapen till att göra det på världsmästerskap och de olympiska spelen istället.


”En styrkeövning som jag alltid har med när jag tränar är nog brytning till handstående. Den är grymt allsidig. Bra för axlar, mage, rygg, bål, armar, handleder och höfter. Man kan göra den överallt: på golv och i alla redskap. Den är utvecklingsbar så alla kan utföra den på sin nivå: från nybörjare till elit. Samtidigt när man tränar brytningar får man bra smidighetsträning på köpet och avslutar i handstående som är a och o i min sport 💪🏼”


Perseus Karlström – Friidrott

Inte bara har han det svenska rekord på 10 000 m, han blev dessutom förra året först från vårt avlånga land att ta medalj i gång på herrsidan i ett världsmästerskap! Perseus är idag en av våra främsta friidrottare och har utvecklats till ett av våra stora medaljhopp till OS nästa sommar i Tokyo. Med ett steg i taget tar han sig hela tiden lite närmare sina drömmar och mål!


”Marklyft! Utan tvekan. Alla olika variationer, men mer breda/sumo samt rumänska, även där gärna med lite bredare ställning för att få med mera av insidorna av baksida lår. Den mest kompletta övningen enligt mig och som även främjar god och ståtlig hållning som är superviktigt som Gångare. Gång är en "baksidesport", så att köra marklyft passar perfekt för att man får med sig och tränar just hela bakre delen av kroppen från topp till tå!


Felix Elofsson – Puckelpist

Samtidigt som en själv antagligen skulle bryta alla sina ben vid ett åk så får Felix det hela att se väldigt simpelt ut när han tar sig ned genom backen i hög hastighet och med svåra volter längs vägen. Efter sin 14:e plats i OS för lite mer än 2 år sedan så har Felix fortsatt att utvecklas till det bättre, fortsätter han på samma vis så kan han mycket väl ha chans på medalj, 2022, i Peking!


”Min favoritövning inom fysen är frivändning med överstöt. Den aktiverar hela kroppen på ett naturligt och explosivt vis. Dessutom påminner rörelsen och kraftutvecklingen väldigt mycket om avhopp och landning i våra hopp.


Angela Mamic – Thaiboxning

Med bra rörlighet och styrka i närkamperna så är hon ett ständigt hot mot sina motståndare och tar sig allt som oftast ut som segrare. Med både EM och VM- medaljer på meritlistan så har Angela etablerat sig som en av kampsportssveriges absolut främsta atleter och kommer med högsta sannolikhet att fortsätta knipa åt sig nya titlar de närmsta åren!


”Vilken min favorit övning är ändras hela tiden men för tillfället är det situps med viktskiva ovanför huvudet med raka armar. Ett roligare alternativ till situps som man har gjort så många gånger. Man behöver en bra bålstyrka när man kör thaiboxning för att vara stabil och samtidigt kunna vrida in exempelvis sparkarna. Om vi pratar kondition så gillar jag att köra korta intervaller, t.ex. ge allt i 30 och sen vila 15 sekunder och sen köra detta ett visst antal set. Det tycker jag är ett bra sätt att pressa kroppen till det yttersta och man får en skön kick efteråt!”


Melanie Staaf – Wakeboard

Att glida fram på en bräda över vattnet efter en båt samtidigt som man hoppar och göra trix fångar alltid blickar, är man dessutom bäst i världen på det så kan man räkna med en hel del uppmärksamhet! Melanie är med sina färdigheter och unga ålder både vår nutid och framtid inom wakeboarding!


”Jag skulle säga att mina favorit övning är pull ups med stång samt knäböj med tyngder.”

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page