top of page

Elitidrottarnas favoritövning, del 2






Något många framgångsrika idrottare har fått höra under sina karriärer är att dem offrat fester och alkohol till följd av sin satsning. Vad många inte förstår är att dem skulle kunnat offra sina karriärer om de hade gått på dessa fester.


Med detta menar jag inte att det inte går att bli en toppidrottare om man går ut och har det lite roligt ibland på kvällarna. Det jag menar är att vissa idrottare sannolikt inte skulle vara där dem är idag utan dessa ”uppoffringar”.


Att vara elitidrottare är på många sätt som vilket annat yrke som hellst men det är även något helt annat. För att kunna prestera på topp så ofta som möjligt så krävs en livsstil som ger rätt förutsättningar för att få ut maximalt av sig själv. Ett par stora och viktiga delar av dessa förutsättningar innebär bra sömn och kost. För med dessa ingredienser så kan de aktiva få ut det mesta av sina träning. Vilka typer av övningar som de aktiva föredrar när de tränar kan du läsa mer om nedan där elitidrottare har fått frågan:

Vilken enskild styrkeövning är din favorit?

David Åhman- Beachvolleyboll

David tog tillsammans med sin jämbördige kompanjon, Jonatan Hellvig, Sveriges första internationella mästerskapsguld inom beach/- och volleyboll för snart två år sedan när de vann U18 EM och sedan Ungdoms- OS kort efter. David är trots sin ringa ålder redan en av Sveriges främsta och har alla möjligheter att klättra vidare för att tillhöra världseliten dem närmsta åren.


”Min favorit övning är nog: Pullover (djupa). Jag tycker både det är en rolig övning att köra och att den passar bra för beachvolleybollspelare, eftersom den liknar "smash-rörelsen" .”


Leon Bristedt- Ishockey

Att NHL- lagen drar i honom från alla håll och kanter är inte så svårt att förstå. För när Leon väl fått upp farten på skridskorna så är det få som rår på honom! Med kvicka händer, rappa vändningar och en topphastighet som nås på några få skär så är han ett ständigt hot för motståndarnas backar. Något hans poängskörd denna säsong definitivt visar.


”Jag gillar alla typer av hopp där man kan fokusera på explosivitet och snabbhet. På gymmet gillar jag ”glutebridge” med skivstång.”


Anita Östlund- Konståkning

Om du tycker att det är svårt att åka skridskor rakt fram så kan du bara försöka att föreställa dig hur omöjligt det är att hoppa och samtidigt göra piruetter i luften för att sedan landa perfekt på isen. Detta är något Anna gör dagligen, och detta med bravur! Har trots sin ålder redan SM- guld och ett OS- mästerskap i ryggen, något som fortfarande bara är början på en lång och lyckad karriär.


”Jag har många övningar som jag tycker är väldigt bra och som ger god effekt. Men jag skulle nog säga att min favoritövning är draken för att det är en övning där man aktiverar flera muskelgrupper samtidigt och det är en mycket bra övning att lägga in i uppvärmningen, samt även bålövningar som t.ex. plankan och russian twist, då det är viktigt att ha en bra bålstabilitet vid utförande av olika hopp för att inte kompensera med andra delar av kroppen som t.ex. ryggen och på så sätt minimera risken för skador.”


Jiloan Hamad- Fotboll

Efter att ha varit en av Allsvenskans främsta spelare under ett antal säsonger så tog Jiloan till slut steget ut till proffslivet. Med sina kvicka fötter slår han allt som oftast ut sina motspelare på små ytor och med sin högklassiga spelförståelse så ger han alltid sig själv och sina lagkamrater yta och tid för att ta bra beslut. Jiloan är en spelare som varje coach vill ha och behöver i sitt lag.


”Fysiska träningen... jag har alltid älskat att vara i gymmet. Frivändningar är helt klart min favorit övning i gymmet. Det är en explosiv övning som även kräver bra teknik. Man känner dessutom att hela kroppen jobbar och det krävs för att få till det. Bortsett ifrån gymmet så är det nog intervall träning. Älskar känslan av att springa intervaller. Man känner att man hela tiden utvecklar konditionen och det är dessutom ett bra sätt att träna upp sin mentalitet.” Lara Stalder- Ishockey

Att påstå något annat än att Lara dominerade denna säsong i SDHL är en underdrift. Med sina 71 poäng så snittade hon 1.97 poäng per match och var bakom vartannat mål som hennes Brynäs gjorde framåt. En välförtjänat vinnare av Guldhjälmen som kommer fortsätta att prestera i både sitt landslag, Schweiz, och klubblag många år framöver.


“I would say rear foot elevated split sqauts.. either with a trx band or on a bench.. it’s super tough but so effective 🙌🏽”


Sara McManus- Curling

Med både EM och VM- medaljer hemma i sitt prisskåp toppat med ett OS- guld så är det inte alltför svårt att förstå att Sara vet vad hon håller på med. Med en känslig hand runt stenen och precision av världsklass så får Sara det svåra att se väldigt simpelt ut. En viktig spelare för sitt lag och land som knappast har tagit sin sista titel.


”Min absoluta favoritövning är frivändning då den får in så många olika komponenter i en och samma övning. För mig som curlingspelare så ger den mig spänst, styrka och god koordinationsförmåga. Jag får också in rörligheten och tajmingen som också är vital för curlingen. Plus att den är jävligt rolig att köra 😍”


Astrid Norstedt- Backhoppning

Det är få som vågar glida nedför en backe för att sedan göra ett hopp på 100- 200 m med endast ett par skidor att landa på men detta är då inget Astrid har några problem med! Trots att hon fortfarande bara är 18 år så är hon redan Sveriges dåtid, nutid och framtid i sporten. Den första kvinnliga backhopparen från vårt avlånga land att delta i ett VM, och snart även OS. Ett toppnamn som fortfarande har en bra bit till sin topp, kan inte bli mycket bättre!


”Min favoritövning är benböj (squats), gärna djupa eftersom de hjälper mig att stärka mina ytterlägen och gör mig därmed mindre sårbar i min sittställning när jag hoppar. Även benböj på ett ben är en favorit då den ställer högre krav på knästabilitet och balans. Den ger även en möjlighet att jämna ut eventuella sidoskillnader :)


Mikaela Arfwedsson (fd Larsson)- Marathon

Någonsin sprungit ett marathon? Inte? Det har Mikaela gjort. En gång gjorde hon det till och med som gravid i tredje månaden. Hon vann då SM- guld. Någonsin sprungit Lidingöloppet? Inte? Det har Mikaela gjort, senast var hon gravid i sjätte månaden och gick ändå i mål på 2.03.01. Mikaela är ett unikum som på fler sätt än ett banar ny väg med sina löpsteg.


”Enskild övning, svårt att säga men utfallshopp får det bli, om inte löpning och löpsteg får räknas då😉 Utfallshopp är en bra konditionsövning där man jobbar med flera muskler samtidigt och det kan bli riktigt tufft och orsaka enorm träningsvärk👍”


Elov Olsson- Ultramarathon

Man brukar kunna höra att man kan ta sig igenom ett halvmarathon på inställning och ett fullt marathon med lite träning, längre sträckor pratar man inte änns om. Att då göra som Elov och exempelvis springa 100 km på 6 timmar och 38 minuter och därmed även vinna SM- guld finns knappt på kartan. Det är svårt att göra något annat än att imponeras av Elov gör.


"Älskar att vara ute i skogen och springa, men om jag ska välja ett mer specifikt pass så får det bli varannan kilometer. Jag kör då varannan kilometer snabbt och varannan långsamt. Det går att variera passet en hel del genom att justera hur snabbt joggvilan går. Några gånger har jag kört joggvilan saktare och saktare, samtidigt som de snabba går snabbare och snabbare. Gillar dock mest de gånger då jag kör joggvilan relativt fort, ner mot 4:00min/km. Detta medför att de snabba kanske inte går fullt lika fort, men helheten i passet är härlig."

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page