top of page

Elitidrottarnas favoritövning, del 1



Jag har under flera år sett hur lagkompisar, klasskamrater, vänner och vänners vänner krigat sig fram under sina träningspass för att hela tiden ta sig ett steg närmare sina mål. Dem allra flesta klarade det inte hela vägen fram men vissa gjorde faktiskt det och har idag sin barndomsdröm som yrke.


Att vara elitidrottare är på många olika vis ett väldigt tufft yrke. Även fast idrottens finrum kan bestå av stora lönekuvert, fans som hyllar den aktive till skyarna och i vissa fall göra hen till en nationalikon så är det inte alltid en dans på rosor bakom kulisserna. Där finns alltid pressen från media och andra kritiker men också från idrottaren själv. Där finns även risken för skador som ger men på kort och lång sikt.


För att hålla sig skadefri och kunna prestera på en hög nivå under en längre tid så gäller det att hela tiden vara noggrann med sin träning. En del övningar står man kanske inte alltid jättemotiverad inför men det brukar alltid finnas något man fastnar för lite mer och även kan dra nytta av när det väl är dags för tävling eller match.


Vilka övningar en viss idrottare gör beror givetvis på vad hen utövar men vad som är den aktives favorit att genomföra under träning är väldigt individuellt, något som kan läsas nedan där elitidrottare från olika bakgrunder har fått svara på frågan:

Vilken enskild styrkeövning är din favorit?

Sebastian Andersson – Fotboll

Sebastian spelar i FC Union Berlin och har de senaste åren varit en av Sveriges absolut pålitligaste målskyttar ute i Europa. I den nuvarande klubbens första match i Bundesliga stod han dessutom för deras första mål nånsin i den högsta division, något han följde upp med en delad femte plats i skytteligan. I och med det har han redan fått kultstatus i klubben!


”Min favoritövning är pistol squat för att den utmanar min rörlighet, balans och styrka samtidigt. Däremot har jag ofta för ont/stel i kroppen för att kunna utföra den optimalt😁


Anna Nordqvist – Golf

Anna har de senaste 10 åren i stort prenumererat på förstaplatsen när det kommer till den svenska rankingen. Med sina åtta LPGA- segrar så är hon en av dem absolut främsta golfspelarna som kommit fram från vårt avlånga land. Med det spel hon uppvisar så känns det som hon kan fortsätta på samma sätt i 10 år till.


”Min favorit övning är rodd drag med antingen gummiband som man fäster i väggen, eller gör med cable cross. Gillar hur den aktiverar överkroppen och hjälper mig med bättre hållning! 😊


Linda Bergström - Bordtennis

Linda är en spelare som inte lägger sig i första taget, något som hon verkligen visade förra året när hon tog sitt SM- guld. Efter att i finalen legat under med 2 – 0 i set så tog hon sig samman, vände och vann! Linda spelar för Linz AG Froschberg i Österrike och är för tillfället rankad som nr. 80 i världen och kommer antagligen nå ännu högre höjder ju längre tiden går.


”Jag skulle nog säga att benböj är min favoritövning. Jag gillar den för att det är enkelt att pressa sig och för att den går att variera väldigt mycket. Tex med hur djupt man går eller om man kör långsamt eller explosivt🙂


Sarah Sjöström - Simning

En av de absolut främsta simmarna någonsin i världen. Trots att hon fortfarande bara är 26 år gammal så känns det som hon har varit med sedan dem första fiskarna klev upp på land, skillnaden är väll antagligen att Sarah gjorde det motsatta och tog klivet ner i vattnet istället… En idrottare som förändrat sin sport till det bättre.


”Oj va svårt att välja. Väljer hängande raka benlyft då. För då tränar man både armar /ben /mage och rygg om man aktiverar latsen ordentligt 😎👍🏼 Eller kan jag välja fjärilsim 😅


Hanna Falk- Längdskidåkning

Med kraft och teknik så kan man tro att hon flyger fram över snön under sina lopp. När hon väl fått upp sin fart så finns det få som kommer åt henne! Att vara med i världseliten i 10 år är ingen lätt uppgift när man håller på med en idrott som både kräver explosivitet och uthållighet. Men det går, det kan Hanna stolt visa med sina resultat!


Löpning i skogen är min favorit! Trots att man är skidåkare😊


Mirjam Björklund - Tennis

Mirjam är ett av de mest spännande namnen vi har i dagens tennissverige. Trots sin ringa ålder så har hon redan rankats som topp 300 i världen i den konkurrenskraftiga racketsporten. Med en vilja att hela tiden lära sig mer så kan man räkna med att hon kommer nå ännu högre höjder de nästkommande åren!


”Min absoluta favoritträning är intervaller i alla former. Konditionen är väldigt viktig för mig inom tennisen och gör så att jag orkar vara stark under längre perioder och återhämtar mig snabbare.”


Erik Skoglund - Boxning

Boxning är en av de absolut tuffaste idrotterna som finns men det är enligt mig också en idrott där dem mest målinriktade idrottarna finns, något Erik är ett väldigt bra exempel på. 26 Vinster av 27 möjliga i proffsboxningen är inget man skojar bort! Från sin proffsdebut 2010 och fram höll Erik en konstant hög nivå, något hans facit visar, och vann flera tunga titlar!


”Jag måste börja med att säga att den absoluta favoriten har varierat under åren och utvecklats i takt med att jag lärt mig mer och mer. Dels vilken typ av kondition man har bäst nytta av inom boxningen och dels hur man skapar kraft när man slår. Även hur man lyfter rätt utan att skada sig. Jag led tidigare av diskbråck pga överansträngningar, snedbelastning och bristande bålmuskulatur. Detta går att förebygga med favoritövningen marklyft. Man kan variera den i oändlighet och jobba både på uthållighet/stabilitet, samtidigt som man kan lära sig skapa kraft och explosivitet med riktigt tunga lyft. När det gäller kondition så föredrar jag att jobba med högintensiv intervallträning. Vanligt är att jag har tre olika övningar som jag kör järnet en min på varje. Sedan vilar jag 1 min och kör igen.”


Pauline Hammarlund - Fotboll

Trots att hon råkade ut för en knäskada och hennes anfallskonkurrenter i serien spelade 6- 7 matcher fler än henne själv så lyckades hon knipa åt sig en femteplats i förra årets skytteliga, endast fyra bollar efter ettan. Sedan hon kom till Kopparbergs/ Göteborg 2016 så har hon varit en viktig pjäs för laget och kommer så fortsätta vara även under denna säsong då hon verkligen kommer att utmana om skytteligatiteln.


Frivändningar. För då tränar man hela kroppen. Det är dessutom en teknikövning där man hela tiden kan utvecklas till det bättre.”


Jonna Sundling – Längdskidåkning

Med alla sina topplaceringar i världscupen dem senaste åren så vet man att Jonna alltid är ett namn att räkna med, något hon definitivt visade i år när hon tog en andraplats i sprintcupen. Då hennes högstanivå hela tiden höjs och hon nu kommer från den säsong som hon gör, så kan vi nog räkna med att vi får se henne knipa ännu fler pallplatser den kommande vintern.


”Om jag ska hålla mig till styrketräning så säger jag att chins är en favoritövning. Det eftersom att jag gillar övningar med egen kroppsvikt😃 Kör dock ibland med vikt.”


Lovisa Lindh- Friidrott

Att springa 400 m runt en friidrottsbana i full fart är bara det sjukt jobbigt, att springa två varv på en gång är egentligen inte klokt. Att dessutom klara av att göra det under två minuter går knappt att förklara i ord. Lovisas tid på 1,58,77 är svenskt rekord och en tid hon själv säkerligen kan sänka lite till om hon vill, gäller bara att ta ett steg i taget.


”Jag skulle säga att min största hat-kärlek går till mina 800-specifika banpass. Dvs intervaller i tävlingsfart, ofta uppdelade i några set. Då är mjölksyran som högst men det är också som härligast efter ett riktigt bra sådant pass 😊


Cornelia Lister- Tennis

Att gå in i WTA- touren och möta den som är rankad som nr två i världen är ingen lätt uppgift, att dessutom ge henne en riktigt tuff match är ännu svårare för en debutant. Men det är precis vad Cornelia gjorde! Sedan den debuten i Båstad 2016 har Cornelia fortsatt att utvecklas till en av Sveriges absolut bästa spelare med en 77:e plats på världsrankingen, en placering som definitivt har högre kapacitet.


”Det finns många bra övningar som är specifikt anpassade för tennis. Men den övningen som är mest återkommande och basen i mina program är knäböj (squats). Knäböj hjälper mig att aktivera hela kroppen i en övning. Samtidigt som man stärker lår och rumpa övar man också på smidighet och rörlighet i fotlederna. Som tennisspelare är det viktigt att kunna ligga kvar djupt ner i knäna under alla slag. Det som också är roligt med knäböj är att man kan variera vikten och få helt olika effekt av träningen. Jag växlar vikt på stången beroende på vilket fokus jag vill ha på just den träningen. Ena dagen är det fokus på styrka och att bygga muskler, medans andra dagar kan det vara fokus på explosivitet eller rörlighet.”

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page