top of page

3 Enkla Övningar För Gluteus Maximus

Det är kroppens största muskel och en väldigt viktig sådan när vi tar oss framåt i vardagen, så vill du exempelvis utveckla din löpning så kan det vara en bra idé att lägga till några övningar för denna muskel i din träning.

En annan anledning till att träna den är för att en svag gluteus maximus eventuellt skulle kunna orsaka ländryggssmärta.


Höftlyft (Hip thrust)

Enligt vissa studier den absolut bästa övningen för gluteus maximus.

Du kan utföra denna på olika sätt men den vanligaste att börja med är att utgå från att ligga på rygg med benen böjda så att fotsulorna är mot golvet. Därefter skjuter man upp höften så högt man kan så att endast fötterna och axlarna nuddar golvet.

När du är redo för nästa steg kan du utföra övningen med endast ett ben i golvet och det andra utsträckt. Därefter kan du gå till att lägga till vikter.


Bild från simplifaster.comBenböj (Squats)

Dem flesta har någon relation till dem klassiska benböjen. Den aktiverar givetvis fler muskler än den stora sätesmuskeln (precis som ovanstående) men det är fortfarande en väldigt bra övning för muskeln.

Du kan utgå från att stå med fötterna i axelbredd, sträck därefter ut dina armar rakt fram och böj på benen tills du sjunkit till en position där du kan trycka upp dig igen. Vissa kommer nästan till golvet med rumpan och andra lite kortare.

När du känner dig tillräckligt stark och bekväm med övningen kan du utföra den med skivstång och vikter.
Gå i trappan

Den sista övningen är en som du enkelt kan ta med i vardagen. Den handlar om att välja trapporna före hissen om möjligheten finns. Om inte trappstegen är för stora skulle jag också vilja att du tar vartannat steg och att du verkligen sträcker ut höften när du trycker ifrån.

Om inga trappor finns tillgängliga kan du gå i uppförsbackar och försöka ta ut stegen.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page