top of page

Kort sagt om corona och förbundens beslut


För närvarande tror jag att det är väldigt få som har missat coronautbrottet som har spridit skräck världen över den senaste tiden.

Viruset har haft en stor påverkan på ekonomin och till och med, olyckligtvis, tagit folks liv. Jag själv är inte orolig för min hälsa, vilket majoriteten i Sverige inte heller borde vara. Men det är inte heller för vår del som vi försöker förhindra spridningen, utan det är främst för dem som är i riskzonen. De som är äldre och de som för tillfället har ett svagare immunförsvar.

Av denna anledning har regeringen tagit fram en del riktlinjer som bland annat innebär att inga evenemang med folksamlingar som överstiger 500 st ska genomföras. Detta har givetvis lamslagit idrottssverige. Serier har avslutats i förtid och matcher har skjutits upp. Vissa serier har fått vinnare och förlorare, samtidigt som andras säsonger verkar suddas ut som om de aldrig har hänt. De olika förbunden har agerat olika utefter de förutsättningar som funnits men vissa har i mitt tycke agerat bättre än andra.

  • Svenska Fotbollsförbundet har ställt in eller skjutit upp majoriteten av sin aktiviteter den närmsta tiden till följd av riktlinjer från FIFA. Detta är något jag köper fullt i och med att ligasäsongen inte har börjat än. Och då OS är i riskzonen så tror jag att man kan senarelägga vissa matcher om spelen inte blir av. Annars kan ett tätt eller förlängt schema bli att vänta.

  • Svenska Basketbollförbundet ställer in serierna och slutspelet men korar en mästare på herr/- och damsidan vilket jag tycker är helt rätt. De som tog förstaplatsen i respektive serie blir vinnare. Däremot har de i serien under ingen chans att gå upp. Där tycker jag att serievinnarna ska kompenseras ekonomiskt av förbundet.

  • Svenska Ishockeyförbundet avslutade säsongerna i förtid utan att kora några mästare eller genomföra några upp/- eller nedflyttningar. Ett felaktigt beslut enligt mig. Jag tycker att det minsta som kan göras är att kora Svenska Mästare, det är väll bara att ge det till dem som vann serien? Precis som basketen gjorde. Dem har presterat bäst under året och bör belönas utefter det även om guldpengen antagligen inte kommer glimra lika starkt som i vanliga fall. Nu blir de stora vinnarna istället de som kom sist i sina serier men undviker kvalspel och eventuell nedflyttning. De största förlorarna blir de som vunnit sin serie och hade möjlighet att kvala upp en nivå för att sedan ta ekonomiska kliv. Dessa lag bör kompenseras ekonomiskt av förbundet.

  • Svenska Innebandyförbundet har avslutat sina serier och pausat slutspelen för tillfället. Tanken är dock att slutspelen ska genomföras under våren men nya riktlinjer ska tillkomma inom kort om något förändrats. Jag anser att det kan vara klokt att avvakta lite för att se hur allt utvecklar sig men vid en så pass unik situation som denna trots allt är så bör man nog gå lite mer efter hur övriga förbund agerar för att visa en sammanhållning inom idrotten samtidigt som valet att skjuta upp tydliga direktiv ger en otydlighet för klubbarna. Dessutom var detta förbund väldigt sent ut med sina direktiv vilket resulterade i att vissa lag hade rest flera mil i hopp om att spela match för att kort innan få beskedet att deras match ställts in. Dessa klubbar bör få en ekonomisk kompensation för sin resa.

  • Svenska Bandyförbundet väjer att spela sin SM- final utan publik, den stora folkfesten uteblir. På ett sätt, ett bra val för att förhindra folkmassa. Åt det andra hållet så genomförs matchen trots allt samtidigt som andra serier och slutspel avslutas eller pausas. Så, tittar man från en sida så är det egoistiskt gjort men samtidigt så kan det bli en rekordstor tittarsiffra på tv och ge det svenska folket något att se fram emot när resten av idrotten blivit lamslaget.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page