top of page

Skärmhjärnan av Anders Hansen


Jag lyssnade precis klart på ”Skärmhjärnan” av Anders Hansen som handlar om hur tid framför mobilen påverkar oss och min första tanke var WOW! Lika imponerad som jag var av boken, lika rädd blev jag för hur mobilen och dess sociala medier påverkade oss.

Jag fick en ganska liknande reaktion efter Anders andra bok, ”Hjärnstark”. Först blev jag mäktigt imponerad för att sedan gå vidare till en viss rädsla över hur stillasittande liv påverkar människor. I efterhand har jag funderat lite på den reaktionen och undrat hur källkritisk jag egentligen var till denna bok. Gjorde jag själv någon check för att se om hans information var evidensbaserad eller litade jag på honom för att han var överläkare? Jag ska nog vara ärlig och säga att jag la all tillit i Anders händer, något jag inte tänkte göra denna gång. För oavsett vad min initiala tanke var så ville jag nu även försöka få med en annan vinkel.

Så jag sökte efter kritik till ”Skärmhjärnan” och jag behövde inte vänta länge innan jag fann det jag letade efter. Ett återkommande namn i kritiksamlingen var från psykologen, Siri Helle.

Siri håller visserligen med Anders på några områden men hon tycker även att han, som hon uttrycker det, bara visar ”ena sidan av myntet”. Och jag är beredd att hålla med Siri till en viss del.

Anders berättar bland annat om hur användandet av mobilen på kvällen har försämrat sömnkvalitén hos ungdomar de senaste åren och att för många timmar framför skärmen ökar risken för stress och koncentrationssvårigheter. Detta håller givetvis Siri med om då det finns forskning som stödjer detta men vad hon kritiserar med denna bok är att han i stort sett bara fokuserar på de negativa aspekterna. Hon tar upp att det exempelvis finns en stor studie från England som involverar 120 tusen tonåringar som visar att måttlig mängd av skärmtid är bättre än ingen skärmtid för psykiskt välbefinnande. Dessutom kan en del mobila aktiviteter vara bra för ungdomar i vissa åldrar för att ha mindre effekt i andra åldrar.

Så vad är mina egna tankar då?

Även fast Anders möjligtvis ger en lite snedvriden syn på skärmtid i sin bok så fyller det han säger i boken i vilket ett syfte. Boken får oss (mig) att tänka på hur den tid vi spenderar på mobilen påverkar både oss själva men också vår omgivning. Jag har själv allt för många veckor fått min veckorapport om skärmtid från mobilen där det stått skrivet att jag i snitt har spenderat över 4 timmar per dag på mobilen. 4 Timmar! Det är 1/6 av mitt liv. Vill jag verkligen fortsätta på det viset? Nej, givetvis inte. Jag vill inte kolla tillbaka över mitt senaste år och se att jag spenderade 2 av 12 månader framför en mobilskärm. Det är på riktigt sjukt… Jag har varit medveten om detta förr men aldrig riktigt tagit tag i problemet men nu tänker jag försöka göra något. Så jag tänker försöka att hålla ett snitt under 2 timmar per dag nu i mars för att se vilken skillnad det möjligtvis har på mig. Visst, ibland kommer långa samtal, jobb och annat nödvändigt påverka tiden men jag ska i alla fall göra ett försök. Ett försök att lägga tid på annat.

I vilket fall så kan jag säga att trots den lilla kritik som finns mot denna bok, så är det ändå en bok jag skulle rekommendera att läsa eller lyssna på. Just för att få upp medvetenheten kring skärmtid.

https://www.sirihelle.com/blogg/2019/4/2/skev-forskningsbild-i-skarmhjarnan

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/y3XLQa/hansen-ger-bara-halva-sanningen-om-skarmtid


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page