top of page

10 Låtar Mot Stress


Som jag nämnt tidigare så är tempot och kraven i dagens samhälle högre än tidigare. Detta leder till en mental ohälsa som måste motarbetas, görs inte det så kvittar det hur vältränade kroppar vi har, vi kommer aldrig må bra ändå. Psykisk och fysisk hälsa går hand i hand och klarar sig inte utan varandra trots att man kan tro det utifrån. För att vi som människor ska må riktigt bra och ha en bra total hälsa så behövs båda.

För ett par sedan gjorde Dr. David Lewis- Hodgson en studie om stress och ångest, samt om vilka låtar som fick kroppen mest avslappnad. Genom att låta sina deltagare utföra svåra pussel under tidspress samtidigt som de lyssnade på olika låtar kunde han genom att mäta hjärnaktivitet, puls, blodtryck och andning se vilken låt som fick sina deltagare mest avslappnad.

Den låt som hade mest positiv påverkan och fick deltagarna mest avslappnad var "Weightless" med Marconi Union. Den reducerade den totala ångesten bland deltagarna med 65 %.

Att just den låten hade störst positiv påverkan är kanske inte så konstigt då Marconi Union skapade den med hjälp av ljudterapeuter. Enligt Dr. David Lewis- Hodgson är dess avslappnande effekt så effektiv att han råder personer att inte lyssna på den när de kör bil.

Så om du känner dig stressad och behöver komma ner i varv, testa att lyssna på dessa 10 låtar nedan som visade sig ha bäst effekt. Dem kanske kan hjälpa dig med.

10. "We Can Fly," av Rue du Soleil (Café Del Mar)

9. "Canzonetta Sull'aria," av Mozart

8. "Someone Like You," av Adele

7. "Pure Shores," av All Saints

6. "Please Don't Go," av Barcelona

5. "Strawberry Swing," av Coldplay

4. "Watermark," av Enya

3. "Mellomaniac (Chill Out Mix)," av DJ Shah

2. "Electra," av Airstream

1. "Weightless," av Marconi Union

En Spotifylista med låtarna har du HÄR


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page