top of page

4 Enkla Mindfulnessövningar


I dagens samhälle när kraven på jobbet är så pass höga samtidigt som allt ska gå så fort som möjligt så är det lätt att känna sig utmattad. Man känner sig varken bra i kropp eller knopp. Koncentrationsförmågan är låg, det glada humöret är kortvarigt och motivationen för att röra sig är låg. När man känner att denna nivå är på väg att nås så är det viktigt att göra något, något som man kanske borde gjort i förebyggande syfte. Det är lite mindfulnessövningar.

Det kanske inte passar alla men för egen del så är det ett bra sätt att lugna kropp och sinne. För om sinne inte mår bra så mår inte kroppen bra, och vice versa. Allt hör ihop och utformar ditt välmående.

När jag pratar om mindfulnessövningar så menar jag inte att du ska sitta med benen i kors och meditera (trots att även det kan vara fantastiskt bra). Jag pratar i detta fall om enkla saker som du kan göra i vardagen utan att förlora för mycket tid från annat håll.

Nedan har jag listat några enkla övningar som kan koppla bort dig från stressen och lugna ner kroppen din. Det viktigaste är inte hur mycket du gör dem, det viktigaste är att du gör något!

- Börja och avsluta dagen med att ägna dig två minuter åt din andning. Bli medveten om hur du andas. Känn hur magen blåser upp när du andas in och hur den krymper när du andas ut. Försök följ och känn luften hela vägen från ögonblicket då du andas in tills dess att du andas ut.

- När du är på väg hem från jobb, träning eller kompis så låter du bli att lyssna på musik eller liknande i öronen. Fokusera istället på promenaden eller cykelturen och notera det du omges av. Se hur löven på träden blåser, hur fåglarna flyger och hur trafiken rör sig på ett sätt du inte tänkt på förut.

- Skippa diskmaskinen och diska för hand. Det behöver inte vara varje dag men försök att göra det ett par gånger i veckan.

- Låt din rast vara din rast. Nuförtiden ägnas ofta rasten åt att kolla email, sociala medier eller prata jobb. Visst, ibland måste man prata vidare om något som angår jobbet men försök att få tankarna på något annat håll. Ta din stund och försök fokusera på nuet, vad du gör och hur du känner. Du kan även läsa en intressant bok.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page